piatok, 5. novembra 2010

Fake Italian crosti with apples

V originály názov tohto koláča znie: ( tram - ta - da- dá....)

Talianska crostata s jablkami 
Je tu víkend, treba spraviť niečo maškrtné:)

 Aby ste dostali niečo také ako vidíte naľavo:), potrebujete zopár surovín.
Hodí sa Vám pri tom:
400 g hladkej múky
180 g kryštálového cukru
štipku soli
100 g masla
3 veľké vajcia
1 lyžica vanilkového extraktu (nahradila som ho vanilkovou esenciou)
1 polievkovú lyžicu studenej vody
5 menších jabĺk
1 vanilkový cukor - týka sa neskôr spomenutého smotanového syra na ozdobu.
V originály sa píše aj o 1dl smotany a 200 g smotanového syra (lučina, ricotta) - vôbec som nepoužila, dáva sa už pri servírovaní ako ozdoba.

Hladkú múku, 100 g cukru , soľ, maslo, 2 vajcia, vanilkový extrakt, prášok do pečiva a vodu spracujeme na cesto. Z cesta oddelíme jednu štvrtinu, túto a zvyšok si sformujeme do tvaru gule, každú zvlášť a necháme krátko v chlade. (aj tento bod som vynechala:)) Očistené, ošúpané jablká podusíme podliate trochou vody so zvyšným cukrom asi 5-7 minút. Ideálne je nakrájať ich na menšie mesiačiky a tak podusiť.
Väčšiu časť cesta si rozvaľkáme, a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Naň dáme rovnomerne podusené jablká. Z menšej vyvaľkanej časti si radielkom narežeme pásy. Tie potom poukladáme na jabĺčka. Prúžky potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť na 25-35 minút do rúry vyhriatej na 180°C. Prípadne pečieme do zlatava:).
Pokiaľ chcete použiť aj smotanový syr, jeho pravá chvíľa prichádza po vychladnutí a nakrájaní. Krájať môžte buď na trojuholníčky alebo menšie štvorčeky:) Záleží len na Vás a Vašej fantázií.


Troška viac hriala rúra, preto tie tmavé kúsočky:)), dúfam, že ich kamarátsky prehliadnete:D
A tie guličky sú zase fantázia mojej mamy:D, kedže nám ostalo trošku cesta nazvyš.

Prajem Vám krásny víkend!

2 komentáre:

Thank you for leaving comment:)