utorok 19. januára 2016

BAKING PART I


Rubrika "FOOD" u mňa už takmer zaniká, takže je čas troška ju oprášiť. Tento článok som plánovala akú takú inšpiráciu na vianočné pečenie, takže som si plne vedomá, že už vôbec nie som aktuálna:DDD No koláčiky nie sú vyslovene vianočné, navyše sú zdravé, takže sa recepty kľudne dajú použiť počas celého roka. Natrafila som na ne úplnou náhodou na stránke: fitshaker.sk. Páči sa mi, že nie sú náročné, na niektoré Vám doslova stačí jedna miska, takže na Vás nebude čakať plný drez riadu, sú veľmi chutné, väčšinu surovín nájdete hneď aj doma a celý proces prípravy až po pečenie Vám nezaberie pol dňa.:) Presný recept, príp. návrh na servírovanie nájdete kliknutím na názov. Ja som si totiž niektoré trošku poupravila.

Z tradičných sme tieto Vianoce piekli len 2 druhy: zlepované orechové kolečká, na ktorých sa stane zavislý hádam každý, kto ich ochutná a tradičné medovníčky. Novinky však tak zachutili, že som ich určite nepiekla poslednýkrát.:) Koľko ste toho mali napečeného vy? Skúšali ste nejaké nové zdravšie alternatívy?

 photo 55_zpsofris0uz.jpg

BEZLEPKOVÉ TROJUHOLNÍČKY z 3 ingrediencií sú extra ľahké na prípravu a hodia sa ako malý snack, či už pre domácich alebo návštevu. Vzhľadom na to, že obsahujú cícerovú múku ich odporúčam skonzumovať do 2-3 dní. Ja som na posýpku použila sezamové semienka a Nori riasy, no fantázií sa medze nekladú, preto môžete použiť rôzne bylinky (provensálske), semienka (slnečnicové, ľanové,..), himalájsku soľ, viem si predstaviť aj mletú červenú papriku, proste podľa momentálnej chuti a nálady.... 

Potrebujete:
200 g cícerovej múky
300 ml vlažnej vody
5 lyžíc olivového oleja.
 + posýpku podľa vlastného uváženia (vyššie som spomenula možnosti)

Postup je hračka. Múku zmiešate s vodou, potom pridáte olivový olej a soľ. Necháte chvíľku postáť a rozotriete na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom už len cesto posypete vybranou posýpkou a šupnete do rúru na 20 minút pri 200 °C. Upečené cesto nakrájame na trojuholníčky a môžeme podávať. Pre fajnšmekrov aj s rôznymi nátierkami.
***
 photo 56_zpskfjsfoud.jpg

MRKVOVÉ KREKRY ZO ŠPALDOVEJ MÚKY zožali extrémny úspech. Mne najviac mi zachutili až na druhý deň, kedy sa chute ustálili. V receptúre je aj jeden z najuznávanejších antioxidantov - kurkuma, ktorá pozitívne účinky na telo a je to zároveň najúčinnejšie prírodne antibiotikum.

Potrebujete:
250 g špaldovej celozrnnej múky
1 nastrúhanú mrkvu
1 vajce
1/2 balenia kypriaceho prášku
2 lyžice soli
2 lyžičky kurkumy
2 lyžice olivevého oleja
1 strúčik cesnaku (ja som dala myslím 2:) )

Všetky ingrediencie spolu zmiešate, no ako posledný primiešate olivový olej. Ak cesto nedrží pokope, pridajte trocha vody. Cesto rozvaľkajte natenko na plech, narežte na tyčinky a pečte 15-20 min, pri teplote 175 °C. Pri pečení sa pripravte na riadny závan cesnaku.:)
***
 photo 57nn_zps2n3gej0u.jpg

MRKVOVÉ COOKIES pôsobili na pohľad prekvapivo sucho, no už pri prvom odkusnutí ma presvedčili, že to nie sú žiadne "sucháre". Aj preto nie sú vhodné na dlhodobejšie skladovanie (tak 4-5 dní).
Skvelo v nich však zahrali brusnice, ktoré dodali príjemnú sladkosť, no nepôsobili príkro sladko.

Potrebujete:
180 g ovsených vločiek (ja mám najradšej tie z Lidla, tie sú pre mňa úplne TOP:))
1 dl vriacej vody
45 g medu
25 g sušených brusníc
30 g nasekaných mandlí
20 g nasekaných vlašských orechov
10 g dyňových semiačok
10 g ľanových semiačok
2 stredne veľké mrkvy
1 vajce

Vločky zalejte vriacou vodou, aby zmäkli. Zatiaľ si nastrúhajte mrkvu, ktorú pridajte k vločkám a hmotu premiešajte. Následne pridajte mandle, vlašské orechy a zmes semiačok. Samostatne vyšľahajte vajce s medom a pridajte k vločkovo-mrkvovej zmesi, ktorú premiešajte.
Z hmoty tvarujte guľôčky, z ktorých môžete roztlačením spraviť "cookies". Pečte 25 minút, pri teplote 180 °C.

 photo 60_zpslq50pogp.jpg
***
 photo 58n_zpsfwwugczg.jpg

JABLKOVO-OVSENÉ KEKSÍKY som si obľúbila hneď a boli taká moja záchrana, keď som mala chuť na niečo "mňamkózne". 

Potrebujete:
1 hrnček ovsených vločiek, ktoré rozmixujete na múku
80 g lúpaných kešu orieškov (prípadne iné orechy, napr. vlašské)
5 malých hrušiek alebo jabĺk
škoricu
1 ČL kypriaceho prášku
1 PL javorového sirupu (alebo iného sladidla)

Múku z ovsených vločiek zmiešajte s kypriacim práškom. Zvlášť rozmixujte jablká a zvlášť kešu orechy. Pridáte k ovseným vločkám, dochutíte škoricou a javorovým sirupom.
Cesto rozvaľkajte, pravdepodobne však bude príliš mokré/ lepivé, v tom prípade pridajte ovsené vločky. A môžete vykrajovať. Pečte pri 190°C asi 15 minút.

 photo 59_zpsvpy0n5of.jpg

Dúfam, že ste si aspoň virtuálne pochutili! Prezradím Vám, že sa môžete tešiť na pokračovanie. Zatiaľ mi napíšte, ktorý z receptov by ste si vybrali a prečo:) 
Majte sa krásne!

5 komentárov:

  1. Mňam, to jsou tedy samé dobrůtky :) Já bych si vybrala určitě všechny

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mrkvové krekry a jablkovo-ovsené keksíky :D - kombinácia mrkvy, kurkumy a cesnaku to znie ako parádny tip na vyskúšanie, a jabĺčko spojené vločkami dochutené škoricou, už len to znie sladučko :) - určite vyskúšam.. aspoň sa pokúsim :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. určite mi potom daj vedieť ako sa podarili! poteším sa!:)

      Odstrániť
  3. Super receptiky na inšpiráciu

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for leaving comment:)