streda 27. januára 2016

BAKING PART II.


Ako som Vám minule sľúbila, som tu s pokračovaním "vianočného" pečenia. Kedže sme prvú várku koláčikov stihli z rôznych dôvodov predčasne zlikvidovať, bolo nevyhnutné ich nahradiť. Nebola by som to však ja, keby som si nevyhliadla ďalšiu štvoricu receptov z fitskaker.sk. Všetky 4 druhy som piekla v jeden deň, pretože načo rozpaľovať rúru kvôli jednému, však?! Navyše pri niekorých bolo odporúčané, aby sa odložili na nejaký čas do chladničky, takže som si aspoň vyplnila čas čakania...

 photo 30111_zps8wabdyyj.jpg


Zdravá verzia obľúbených pagáčikov chutí najlepšie čerstvo upečená. Garantujem Vám, že budete mať problém, aby ste na jeden šup "nezožrali" polovicu plechu.:)) Vďaka cícerovej múke navyše svoje telo obohatíte o železo, draslík a horčík.:) Takže "bye, bye.." výčitky svedomia.

Potrebujete len:
250 g cícerovej múky
250 g polohrubej špaldobej múky (ja som použila celozrnnú)
200 g bieleho gréckeho jogurtu (nahradila som ho bielym jogurtom s bifidokultúrami z Lidla:))
150 ml olivového oleja
4 ČL kypriaceho prášku
1 ČL himalájskej soli
1 vajce

Na vrch:
1 vajce je potrebné na potretie pagáčikov (ja som ho využila aj pri ďalších receptoch, kedže mi ho dosť ostalo)
semienka na posypanie, napr. tradičnú rascu. Opäť som si recept vylepšila a pagáčiky na striedačku posypala bielym a čiernym sezamom
použiť môžete aj hrubozrnnú soľ

Zmiešajte spolu špaldovú, cícerovú múku, soľ a kypriaci prášok. Pridajte grécky jogurt, olivový olej, vajce a vypracujte vláčne cesto, ktoré odložte na 1 hod do chladničky.
Odležané cesto rozdeľte na 2 časti, pričom jednu si odložte bokom. Druhú položte na múkou posypanú dosku a rozvaľkajte na hrúbku 1 cm. Vykrajujte menšie págačiky (priemer cca. 3 cm). Tie na plechu potrite rozšľahaným vajcom a posypte semiačkami alebo soľou podľa vlastnej chuti. Pečte 15 minút pri 180 °C.

V pôvodnom recepte sa pagáčiky mali po upečení potrieť vodou, ja som an tento krok zabudla, no na chuti im to neubralo.
***

 photo 3006_zpsdaoivvuv.jpg


Skvelé je, že si ich môžete personalizovať a vytvoriť si sušienky podľa vlastnej chuti. Kokosové budú, keď budete postupovať podľa receptu. Stačí však, aby ste v základnom ceste zamenili kokos za niektorú ďalšiu zložku a máte sušienky s novou príchuťou. U nás je veľmi obľúbená škorica, takže som kokos nahradila 20 g škorice. Ak máte radi zázvor použite lyžičku čerstvo nastrúhaného alebo sušeného zázvoru. Na kakaové sušienky zameníte kokos za 30 g kvalitného kakaa a na citrusové môžete pridať aj lyžičku kôry z bio citrónu  alebo sušenú kôru z pomaranča.

Potrebujete:
150 g masla
100 g strúhaného kokosu (alebo inej príchute podľa vlastného výberu)
350 g celozrnnej špaldovej múky
štipku sódy bikarbóny
100 g cukru 
3 vajcia

Múku zmiešajte so sódou bikarbónou, kokosom a cukrom. Pridajte roztopené maslo, no dajte pozor, aby nebolo horúce. Nakoniec pridajte vajíčka. Vypracujte cesto, ktoré nechajte 1/2 až hodinu odležať v chladničke. Cesto si rozdeľte na 2 časti a vyvaľkajte na 0,4 - 0,5 cm. Vykrojené tvary pečte 15 minút pri teplote 160 °C.

 photo 3003_zps4dnibnd1.jpg
 photo 3009_zps4kmjnqfd.jpg

***

 photo 3008_zpsq1ydbvjw.jpg

Opäť extra zdravá pochúťka, pretože obsahuje pohánku. Tá okrem iného posiľňuje cievy, imunitu a prehrieva organizmus. Recept zahŕňa aj kokosový olej/maslo, ktorý je po upečení dosť výrazne cítiť, takže pokiaľ kokos nemusíte, zameňte ho za maslo. Ja som z neho mala zmiešané pocity, no po chvíľke som sa od tyčiniek takmer nemohla odtrhnúť a keby ma svedomie nezastaví asi v tomto prípade padne celý plech.:))

Potrebujete:
250 g celozrnnej pohánkovej múky
2 ČL kypriaceho prášku
100 g kokosového masla (použila som olej, môžete však použiť aj klasické maslo)
180 g cottage cheese
70 g jemného tvarohu
1 ČL soli
2 PL ľanových semiačok
bielok na potretie (ja som využila vajce z predošlých receptov)
na posypanie sezamové a slnečnicové semienka

Po upečení môžete potrieť olivovým olejom a cesnakom ( tento krok som vynechala).:)

Múku, soľ a kypriaci prášok zmiešajte spolu. Kokosový olej/maslo roztopte. Zmiešajte múku, cottage cheese, tvaroh, roztopené maslo, ľanové semienka a dobre vymiešajte na cesto. To odložte vo fólií na 30 minút do chladničky.
Po odležaní, položte cesto na papier na pečenie. Tam ho pomaly roztlačte a potom opatrne rozvaľkajte na 3-4 mm. Pozor môže sa trhať, preto postupte pomaly. Vyvaľkané cesto potrite bielkom (vajcom) nakrájajte tenkým nožom, namáčaným v pohári s vodou, na tyčinky. Polovicu cesta posypte sezamom a druhú časť slnečnicou. Pridajte soľ. Pečte pri 200 °C 25-30 minút. Po upečení môžete potrieť olejom s cesnakom. Vychladnuté tyčinky nalámte.

Poznámka: Mne sa tyčinky pri pečení stiekli, takže som pred dopečením rezy naznačila ešte raz.

***
 photo 3013_zpswu05clsz.jpg


Sušienky, ktoré sa Vám budú rozplývať na jazyku. Sú špecifické tým, že múka je nahradená fazuľou. Vôbec sa jej však nemusíte báť. Verím tomu, že keby tento fakt neviete, ani to nezistíte. Myslím, že viac netreba hovoriť, treba zohnať suroviny a vyskúšať.:)

Potrebujete:
1 a 1/2 hrnčeka tmavej fazule (ja som použila 1 konzervu a fazule prepláchla pod vodou)
2 lyžice vody
2 lyžice arašidového masla (môžete použiť aj iné)
2 lyžice arašidového oleja
1 lyžišku vanilky (použila som esenciu vanilka)
4 kopcovité lyžice čoko kúskov (použila som čoko kúsky, čo sa dávajú aj do muffinov, no môžete pokrájať aj horkú čokoládu) - nezabudnite si nejaké nechať na ozdobenie
4 kopcovité lyžice kakaa
3 lyžice celozrnnej múky
1/2 hrnčeka cukru
1 lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky škorice
Na recept by ste mali použiť varenú fazuľu. Autorka na fitshaker.sk si varí celý balík, ktorý dáva do mrazničky a keď potrebuje má ju vždy pripravenú. Ja som podvádzala s fazuľou v konzerve. Tú som si prepláchla pod tečúcou vodou. Dala ju do mixéra spolu s vodou, arašidovým maslom, olivovým olejom, vanilkovou esenciou a rozmixovala na jemnú hmotu.
Suché ingrediencie ako múka, kakao, prášok do pečiva, cukor, soľ a škoricu som podľa pokynov dobre premiešala v samostatnej miske. Obsah som následne spojila s fazuľovou zmesou. Na záver som pridala čoko kúsky a tvarovala guľôčky, ktoré som roztlačila tak, aby pripomínali sušienky. Na vrch každej som ešte pridala pár čoko kúskov.
Doba pečenia: 12 minút pri teplote 190 °C.
 photo 3011_zpsdjk8zmdp.jpg

Dúfam, že sa Vám post páčil a napíšete mi, ktorý recept vás zaujal najviac. A ak nejaký vyskúšate isto mi dajte vedieť ako Vám chutil! Teším sa na vaše komentáre a prajem Vám krásny večer!:)

4 komentáre:

Thank you for leaving comment:)