štvrtok 12. augusta 2010

Maca-maca-macarons!

Neodolala som tuzbe vyskusat tieto drobne kolaciky:) a ked ich mozte spravit este aj farebne:)))
Na nete som nasla mnozstvo receptov a rad a tak som ich ako tak dala dokopy, aj ked je tam toho more!

Najsympatickejsi sa mi zdal tento recept podla, ktoreho som nakoniec aj postupovala....
Potrebujete na to:
3 vajicka- pouzite budu len bielky!!! (starsie ako 24 hodin)-tuto som celkom nechapala recept, lebo v jednom bolo, ze samotne vajicka maju byt starsie ako 24 hodin v druhom, ze ma byt oddeleny zltok od bielka, a bielka drzane v ladnicke po dobu 24 hodin. Citala som dokonca, ze ked ich chcete robit maju chytit izbovu teplotu.
210 g praskoveho cukru
125 g mandli (pomletych najemno)-ja som pouzila vlasske orechy!
30g krystaloveho cukru

Je dobre si pripravit vopred vsetky veci, aby sme potom neboli pod stresom:)

Bielka a cukor(krystal) vyslahame na sneh, mozme postupovat tak, ze si predslahame sneh a potom don postupne pridavame cukor!
Pokial chceme kolaciky farebne mozme si vybrat bud z tekutej farby alebo jeho praskovej formy.
Ja som zvolila tekuto tato sa pridava do bielok(na obrazku vidite, ze ruzovu), pokial pouzijete praskovu je dobre ju pridat do orechovej mucky. Bielka dokladne vyslahajte, nezabudnite zostret cesto zo stien a opat premiesat!!!

Co sa tyka farbenia -citala som, ze po pridani orechovej mucky vam farba stamvne, tazke pridavajte podla toho aku chcete intenzitu.

Teraz si pripravime mucku z orechov a cukru(praskoveho), tieto dokladne!!! premiesame dokopy.
A potom pomaly po lyziciach pomaly vmiesavame do zmesi, rucne nie slahacom!!, aby sme nerozbili bielky, pracujeme opatrne, akoby len jemne miesame ,prehadzujeme sneh.
Tak a prichadza na rad samotne nanasanie na plech. Docitala som sa, ze su idealne dva peciace papiere na seba, spociatku som si naivne myslela, ze je to preto, aby sa kolaciky nepripalili, no nakoniec som zistila, ze je to preto, aby sa lahsie preniesli na rost na ochladenie.

Samotne plnenie robite pomocou niecoho takeho ako tortova zdobicka. Nanasate priblizne rovnake mnozstvo do kruzku(vid. na obrazku) pripadne, ked si netrufate mozte si na papier kolecka nakreslit. Moje samozrejme nie su dokonale, ale ospravedlnujem sa, ze som ich robila 1krat. pri nanasani vam vznikaju akesi "ciapocky".
Potom sa odporuca nechat ich minimalne 45minut odpocivat, aby chytili tzv. korku a neroztiekli sa vam. Samozrejme, ze ich mozte nechat odpocivat aj niekolko hodin. Cim dlhsie tym lepsie, ale pozor, nic sa nema prehanat. Je dolezite, aby ste vedeli ako pracuje vasa rura. Odporuca sa, dat do predhriatej rury a piect pri 135-150°C, priblizne 13-18 min.
Od 12 minuty pozorne sledovat, a vyhybat sa otvaraniu rury!!!!!!!
Treba ich "susit".

Ilustracny obrazok:
1.varka-nepodarene...pouziala som metodu na zaciatok som pridala,a potom uz len susila. Vysledkom su nepodarky, co vsak nic nemeni na chuti.
A takto nejak by to malo vyzerat. Stale len susenie na jemno. Mame plynovu ruru, takze uplne len trosku susit.

A ano potrehli ste pri suseni mi vymizla ruzova farba.:(

Kolaciky po vychladnuti plnime plnkou podla vlastneho vyberu. Ja som pouzila citronovu:
100 g masla(hery)
80g praskoveho cukru
A stava z polku citrona
Vymiesame....a plnime idealne spickou ( so zdobicom na torty)
Kolaciky by sa mali nechat odpocinut 24 hodin v ladnicke. U nas sa jedli okamzite, no musim podoknut, ze uz po asi 5 hodinach boli lepsie, makksie, nedrobili sa tak:) Ale zvonka ostali chrumkave, ak mate chut nie je co riesit:D
Musim vsak podoknut, ze to bola celkom "piplacka" a zaspini sa pri tom celkom dost riadu na to kolko par kolacikov vo vysledku ziskate.
Idealne je zjest kolaciky v priebehu nasledujucich 4-5 dni.

p.s. kolaciky som vyrabala este pred dovolenkou,takze je mozne, ze som na nieco zabudla....snazila som sa vsak na vsetko rozpomenut!

3 komentáre:

  1. Jee makronky jsem taky nedávno pekla :-) Jsou výborné ale je to kalorická bomba :-)
    http://justbeyourselfbypetra.blogspot.cz/2012/10/makronky.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vypadají dobře. Spousta lidí z okolí o nich pořád básní, asi je taky vyzkouším :)

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for leaving comment:)