streda 14. septembra 2011

..čitateľský denníček

Stáva sa Vám, že niekedy viete presne, čo chcete povedať, ale tie správne slová Vám akosi nemožu "prísť na jazyk"?
Mne sa to stáva celkom často. V hlave mám úžasný dej, ale nič pútavé ma nenapadá. Možno aj preto je často na blogu suchý text.
Preto si pravidelne zlepšujem slovnú zásobu čítaním kníh. Voľakedy som chodila do knižnice takmer denne, no po čase som zistila, že moc takých kníh, čo by som si rada prečítala tam ani nie je. A s tým zaniklo aj moje členstvo v knižnici.
Ako je to u Vás?
Photobucket

Ako som už spomínala knihy som doslova hltala, no neskôr prišli iné povinnosti a nebolo toľko času nazvyš...

Ale nemyslite si, dobrú knihu si rada prečítam. Aj tieto prázdniny sa mi ich pár nakopilo. Pôvodne som si ich odkladala na dovolenku, ale kedže sa žiadne vylihovanie na pláži nekonalo, "zbaštila" som ich teraz.

Fakt Vám odporúčam prečítať si knižku od Alison Noel s pútavým titulom Vezmi ma na mesiac.  Dej Vás zavedie do prostredia, v ktorom žije letuška Hailey. Keď si konečne myslí, že nadišiel vytúžený okamih požiadania o ruku, ocitne sa v nevhodný okamih na nesprávnom mieste... alebo žeby nie? Hľadá teda nielen seba, strechu nad hlavou, ale aj niekoho s kým by mohla zostarnúť. Myslíte, že sa jej to podarí? Jej príhody Vám vyčaria nielen úsmev na perách. 
Knižku som prečítala jedným dychom, nedokázala som sa do nej odtrhnúť:). Atraktívna je aj tým, že dej sa neodohráva len v Amerike, presúva sa podľa toho, kde má Hailey práve službu, a tak sa mimo iného ocitnete aj v Paríži a Mykonose v Grécku:). Je to New York Times Bestseller.

Trochu smutnejšie pocity vo mne zanechala Márnivá sazóna od Karin Krausovej. Alebo čo môže spôsobiť, keď je žena v zrelom veku a pozrie sa na seba do zrkadla a zatúži znova po atraktívnosti. Scénky z bežného života sú podané s nadľadom a štipkou humoru. Ukazuje, že v živote sa netreba brať až tak vážne. Ale aj to, čo vo vašom živote môže zohrať mladý milenec. Knižka je skôr určená pre "zrelé ženy". 

Pre "shoppoholičky" je určené dielo Život v mínuse od Avis Cardella. Niečo na spôsob typických románoch o nezadržateľnom pocite si niečo kúpiť. Ako sa dá vybabrať s kreditnými kartami a vstúpiť do bludného kruhu, že stále niekomu dlžíte a zase niečo nutne potrebujete. Ale aj o zamysleniach, či sa hlavná hrdinka podobá až tak veľmi na svoju matku. A ako môžete sklznúť z pomyselného vrcholu až na úplne dno, kedy Vás netrápi, že chodíte v rozdratých topánkach, aj keď v skrine máte nové. Peniaze skrátka nie sú všetko a každý potrebuje lásku.

A dnes dočítaná Anglická američanka od Alison Larkin. Aj keď si myslíte, že už sa dej nemôže zvrtnúť neverte tomu. Londýn vs. New York, adoptívny vs. reálny rodičia. Ku komu teda patrí adoptovaná Pippa. Nájde samú seba. 
Keď som sa do knihy začítala, chytila ma natoľko, že som ju takmer nepustila z ruky, chcela som vedieť ako to skončí. Scény sa točia okolo talentovanej Pippy, ktorú dala jej americká matka ako babätko na adopciu. Svoj domov nájde u Angličanov. Neskôr sa pozerá na svet očami angličanky aj američanky. Ukazuje rozdiely medzi týmito dvoma národmi, ale aj rodinné prekliatie jej "biologickej" rodiny -psychickými chorobami a alkoholom. Je tým poznačená aj ona? A čo my vieme možno v tejto spleti nájde aj lásku:).

Radi čítate knihy?
Zaujala Vás niektorá z týchto?
Krásny deň Vám prajem:)
p.s. Nezabudnite na dotazník v pravom hornom rohu!:) Ďakujem!:)

20 komentárov:

  1. U mě je to úplně stejně. Ačkoliv jsem byla v knihovně skoro jako doma, posledních pár let jsem tam šla asi jen dvakrát. Na základní škole jsem čtení milovala, přečetla jsem spousty knížek a ještě ke všemu jsem psala příběhy a pohádky a já nevím co všechno :D teď mě ale asi opustila múza, takže mi nezbývá nic jiného než čekat až se zase vrátí

    OdpovedaťOdstrániť
  2. udrela si mi na citlivú nôtu... knihy zbožňujem, je to moja psychohygiéna, čítam často a hlavne v mhd... :)
    Dokonca niekedy nenavidím deň, kedy idem autom a nemôžem čítať...
    Milujem detektívky, takže mojim favoritom je Dominik Dán, Jo Nesbo,... nepohrdnem ani dobrou drámou ale už som zavrhla evitovky, mattinovky a iné... o živote

    http://lavendergrove.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. milujem citanie knih! teraz naposledy som precitala Mal to byt pekny zivot z Evitapressu a koniec knihy som strasne prerevala :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já už do knihovny taky moc nechodím, leda do té školní. Ale je pravda, že knihovně v městečku, kde bydlím, je plno krásných knih. Taky dostávám knížky každý rok k Vánocům. Nejradši mám asi historické romány. Můj favorit je Egypťan Sinuhet. Doporučuju ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ja knihy luuubim :) citam ich casto, ako s alen da :) momentalne heribana a niekto na mna stale piska...v celku mi je jedno aku - odporucam projekt knihobeznik ;)... iank z tychto knih ako ich vidim si vyuzila ked boli za polovicu? :) lebo ja ano :)...a tieto evitovky ma uplne dostali az pod kozou ich mam...inak bavia ma hlavne tieto nase slovenske moderne knihy, aj ked asi nie su moc duchaplne...a inak ten zivot v minuse je aky(aj ked nie je slovenska:D)? lebo som si to chcela kupit, len som o tom citala od ludi ze to je slabe, tak som si to nekupila...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. vidím že tiež čítaš aj Evitovky, mám niektoré rada od nej, napr. Všetko alebo nič, Príliš osobná známosť alebo Diagnóza F50...spomedzi ďalších autorov mám rada Dominika Dána a Matkina - trošku iný štýl písania, ale odporúčam ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Evitovky mám tiež rada, ten Život v mínuse si asi prečítam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. milujem knihy :) a najviac ma zaujala tá Vezmi ma na mesiac. Určite si ju kúpim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ja mam spis problem s tim, jak casto koukam na Youtube videa v aj, tak celkove o kosmetice se mi lip vyjadruje v aj jak v cj, takze pak znim jak tatar kdyz mluvim napul anglicky a napul cesky, pripadne pokud nevim jak se co ani cesky rekne! Pokud by nekdo znal nejaky pekny ekvivalent k glowing skin, blending brush, sweetheart neckline apod. sem s nima :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Taky jsem v trávila v knihovně poměrně dost času, ted jsem ráda, že si tam zajdu jednou do měsíce. Kdyby bylo víc času, čtu o sto šest, ale zvládnu fakt tak maximálně tři knížky do měsíce. A jak píšeš, už toho ani moc není, co by mě zaujalo a co bych si ráda přečetla. A povinnou četbu vážně ne, děkuji :D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. No, tak tento příspěvek mi udělal radost... :-) Celý život sháním doporučení na dobré knihy, protože už tak nějak nemám čas číst všechno a v knihovně už jsem nebyla ani nepamatuju... Radši si ty knihy koupím, vzhledem k tomu, že tak mám jistotu, že se k nim třeba v důchodu někdy dopracuju.... V knihovně mi je nechají jen měsíc :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Knihy lubim a doslova zeriem, aj tento tyzden som zhltla 3 :D Ale preferujem ine zanre.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ja čítam veľa a rada!!a hlavne blog som si založila aj na to aby som sa zlepšovala v písaní a slovnej zásobe a ide mi to...myslím,že som na tom lepšie a lepšie a tie slohy sa zo mňa súkajú veľmi ľahko:)...ked budeš chcieť nabudúce niečo napísať proste sa uvolni a nechaj to zo seba len tak ísť:)...mne to ide:P

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ja som pravidelny navstevnik kniznice, chodim tam skoro kazde dva tyzdne a vzdy odchadzam nabalena ako dochodkine:) Viem ze sa to ale ochvilu spomali lebo v skole musime citat tony knih, cize potom ma na takuto literaturu chut prejde, ale zboznujem ich!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Od Evity mam doma asi 6 knih, vsetky precitane samozrejme! Tieto, o ktorych pises ty nemam a chcela som si ich kupit pred dovolenkou no odradili ma komentare na Martinuse ci kde. Nie velmi pekne sa vyjadrovali k tej Shopaholicke...Aky si mala dojem ty z tej knihy? Chcela by som konecne vyskusat aj ineho autora z Evita pressu. Evitu milujem aj ked vela ludi ma na nu iny nazor. Podla mna len ten kto naozaj miloval, miluje tak dokaze pochopit jej knihy a najst sa v nich. Samozrejme citam aj iny zaner.
    Poslednu dobu som skor filmovy maniak. S priatelom pozerame skoro kazdy druhy den jeden film:D
    All in all, pekny prispevok, len tak dalej!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Lavender B : ja som zase nemala rada, ked som sla na skusku autom a nemohla si opakovat ako ked som sla busom:))

    Eve.H: zda sa mi,ze som ho citala uz davno-pradavno:)

    MissMarta: no precitat som ju precitala, ale na obale slubuju padnutie na uplne dno, cakala som tam nieco fakt silne a akosi nic neprichadzalo, druhykrat by som si ju asi pozicala a nekupovala, a nevyuzila som ponuku za polovicu-mame ich uz doma asi stvrt roka:)))

    Tonkiss: mne sa fakt pacila:)

    PlumFoolery: no tak to by som aj ja chcela vediet synonyma k tymto veciam:)

    Dazz: povinna je nelakava uz len tym slovickom "povinna"

    Lenka : a ked si ich nechas dlhsie ako mesiac hned mas na krku upomienku!:D

    lučiak: riadna citatelka:)

    Kik:): no ja sa vzdy uvolnim, len moje myslienky idu krizom krazom a z toho by ste sa asi nevysomarili:)

    biancaprincipessa: kazdopadne to treba vyuzit vtedy, ked mozes a mas chut:), nasa kniznica ponuka historicke kusky, takze uz ju nenavstevujem...

    Super cute super easy: u mna filmova nalada akosi vymizla, ale coskoro sa opat chystam:) aky film by si mi idporucila, co stoji za to. No ten zivot v minuse -skor som sa nim prehryzla, ale zeby ma chytil za srdce. Asi by som sa pridala na strannu recenzistov. Da sa to precitat, ako clovek moze dopadnut nekontrolovatelnym nakupovanim, viac ma vsak nadchla Svet shopaholicky, ci ako to prelozili (kazdy preklad je iny, este aj film ma na kazdej stanici iny nazov), ale aj teraz to ma ist v telke-sklamalo ma, ze v tv sa dej toci okolo zeleneho satku, pricom v knihe ide aj o nieco ine). A Evity som necitala ani jednu knihu, raz vychadzal v Novom case na pokraocvanie jej prva kniha, nejak som si dala dokopy jednotlive cisla, ale nechytilo ma to.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ale pochop!:Dja som mu tie oči nevidela!!bol božský!!plavé vlasy,vysoký,opieral sa o múr takým tým pohodáckym štýlom!!:D...ked existuje osud a ten musí existovať,tak ho ešte stretnem!!inak bude sama!!ja a môj kocúr...;Dčo je tiež celkom dobré...

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Miluju knihy! Před chvílí jsem se z knihovny vrátila :) nejradši mám válečné romány, ani nevím proč. :) Naposled jsem ale četla Pretty Little Liars, protože mě to hrozně zajímalo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. jééé já knihy miluju. Pořád musím něco číst (časopisy nepočítám). Teď čtu Alchymistu od Paola Coelha a jsem náramně spokojená. Jinak díky za tipy, aspoň vím, co si případně přečíst :)

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for leaving comment:)