streda 12. októbra 2011

Zdravé zúbky

Poznáte tú reklamu, kde slečne pomáhajú so sťahovaním a nosením vecí údajne náhodný okoloidúci, len preto, že má krásny úsmev a žiarivé zuby? Čo Vy na to, je to možné?;)
Photobucket

Btw. Dúfam, že nie ste šokovaný prvou fotkou, je to len model:))), na ktorom sa ukazuje ako sa majú čistiť zúbky.
Bolo by hlúpe predstierať, že stačí dobré srdce a váš vzhľad nie je dôležitý (aspoň podľa reklám). Isto to viete aj samy. Z TV na nás chŕlia reklamy s dokonalými vlasmi, ktoré v skutočnosti nie sú až tak dokonalé, so zázračne vyhladenými vráskami, aj menej obľúbenými na rôzne zažívacie lieky, plienky, vložky a pod. Áno je dobré byť informovaný, ale nie keď dĺžka reklamy takmer prekračuje dĺžku sledovaného programu...
Minule v telke hovorili o tom, že anglické deti nevedia rozoznať vyretušovanú fotku od skutočnosti a že na hodinách biológie im ukazujú rozdiel medzi realitou a tým, čo dokáže photoshop...dokonalé pozadie, vlasy, úsmev,... A deti len kukajú, že ich hviezda nie je až taká dokonalá, jej mihalnice nie sú ako dva vejáre a že je to vlastne človek z mäsa a kostí ako oni.
Mne osobne prídu niektoré fotky až preretušované, najmä po tom, keď som na minule pri prepínaní natrafila na jeden český program, kde ukázali originál titulku: zrelšiu ženu, s pochopiteľnými vráskami okolo očí aj okolo úst, kedže sa usmievala. A vďaka svetlu a tieňu aj dosť tmavými očami... a potom ten zázrak úpravy. Zrazu sa pani premenila na rozžiarenú ženu so zjednotením make-upom, ktorý však z môjho pohľadu chytil akýsi sýtejší odtieň, vrásky okolo očí zmizli ako mávnutím čarovného prútika, oči chytili jednoznačnejšiu farbu, myslím, že to bola nejaka zeleno-hnedá (niečo na spôsob odražajúceho diamantu), jediné čo ostalo boli zjemnené vrásky okolo úst. Aj keď nečakala som, že ostanú. Je pekné vidieť sa krásnejší, ale realita je realita, a mnohí ľudia z tituliek sa na seba ani nepodobajú... A aký máte na to názor Vy?

Práve rozmýšľam, či mám aj pokračovať v pripravenom článku, keď už som sa stihla tak rozpísať, ale veď dočítať to môžete aj na druhý deň, alebo vôbec.
Chcela som sa trošku povenovať zubom. Október sa zvyčajne nesie v znamení "Október mesiac zdravých zubov", no tento rok som akosi túto akciu nezaznamenala. A čo Vy chodíte pravidelne na zubné prehliadky? Bojíte sa zubára?

Základom čistenia zúbkov býva zubná kefka. Ak neviete akú si vybrať, zamyslite sa. Pokiaľ zametáte dlážku cirokovou metlou a metlou s jemnými chlpmi, ktorá pozametá lepšie?
Ak ste odpovedali, že tá s jemnými, odpovedali ste správne. A aj pokiaľ Vám to znie prinajmenšom bláznivo, porovnávať metlu a zubnú kefku, vedzte, že niečo na tom pravdy je.
Mne sa najlepšie osvedčila Curaprox ultra soft, používa ju u nás celá rodina a už niekoľko rokov!
Photobucket
Čistenie zubov Vám spríjemní aj možnosť vybrať si z rôznych kombinácií farieb. Preto je čistenie zubov zábavnejšie, nie?:)
A aby ste si zúbky čistili správne, je tu malá ukážka:
http://www.curaprox.com/oralhealth/zahnbuersten.php?Language=de
Výmena kefky závisí od jej opotrebenia (zvyčajne to býva raz za 3 mesiace) a malo by to byť vždy po prekonaní choroby.
Photobucket
Ďalšou pomôckou je tzv. škrabka na jazyk. Môže byť aj dvojitá, či trojitá. Slúži na "zotretie" povlaku z jedla z jazyka a aj baktérií, ktoré si na ňom nažívajú. Niekedy bývajú aj rôzne spreje, ktoré si strieknete na jazyk, necháte pôsobiť a potom škrabkou zotriete spolu s povlakom na jazyku. Škrabkou sa dá bojovať aj proti nepríjemnému zápachu z úst, ktorý môže byť spôsobený práve povlakom, ktorý na ňom pozorujete.
Photobucket
Pre "fajnšmekrov" je určená single kefka. Pre tých, ktorým nestačí čistenie klasickou kefkou, táto pomôže dočistiť zúbky najmä okolo ďasien, alebo miest kam sa s tou klasickou dobre nedostanete. Jej použitie môžete vzhliadnuť na:
http://www.curaprox.com/oralhealth/solobuersten.php?Language=de
Photobucket
Možno poznáte aj medzizubné kefky (krásne farby však?!:) ). Slúžia na dočistenie priestorov medzi zubami, kam sa klasická kefka nedostane. Samotné kefky sú rôznych veľkostí a stačí si len zvoliť tú, ktorá bude ideálna pre Vás. Odporúča sa však mať celý komplet, lebo aj medzierky medzi zubami máte rôznych veľkostí. Pravdepodobne využite všetky.
Inštruktážne video nájdete tu:
http://www.curaprox.com/oralhealth/interdental.php?Language=de
Photobucket
Rôzne veľkosti kefiek, v zelenom obdĺžniku sú začiarknuté veľkosti. Na nižšom obrázku vidíte, že prvé číslo udáva priemer drôtika kefky a druhý priemer štetín. Dostať ich kúpiť buď samostatne, alebo s držiačikom.
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Ručne-stručne vysvetlené ako s ňou narábať:
Photobucket

Niektoré zase radi používate zubnú niť. Ale viete ako s ňou správne zaobchádzať?
Že netreba ísť kolmo na ďasno (tzv. rezať), ale zotrieť povlak zo zuba, najprv jednu a potom druhú stranu?
A trocha výučby:
Photobucket
Táto pasta patrí medzi moje obľúbené, okrem toho, že mám pocit, že bieli a s prestávkami ju používam už niekoľko rokov, je príjemná, neštípe, netŕpne mi z nej jazyk ani ďasná, ako pri tej nedávnej. Napriek tomu, že je bieliaca nemám z nej pocit, že si zoderiem sklovinu ako pri niektorých "whiteningových". Proste moja hviezda. Možno čakáte, že Vám tu poviem, že mi vybielila sklovinu o niekoľko stupňov, ale zas toľko si to nevšímam. Udržiava mi však zúbky pre mňa biele, nemajú žltý nádych aj napriek tomu, že pijem veľa kávy a čaju - tekutiny, ktoré radi menia nádych skloviny na žltý. A viete čo, podľa mňa teda bieli:D!
Photobucket
Podobné obaly, rozdielny výrobok. Aloclair Gel asi nie je moc známy. Ale je úžasný pokiaľ si s kefkou v návale radosti z čistenia buchnete do ďasna - vznikne afta (malý bolestivý vriedok). Isto sa Vám to už stalo. A v podstate mi to tak trošku pomohlo, keď som mala niečo ako kútik. Stačí naniesť a nechať pôsobiť. 
Vytvára ochrannú vrstvu, ktorá poskytuje úľavu od bolesti spôsobenej: vredmi a zápalom v ústnej dutine, či malými léziami v ústnej dutine. Fakt účinná vecička!
Photobucket
A tomto výrobku som písala ešte v mojich blogových začiatkoch. GC Tooth Mousse sa vyrába z kravského mlieka, preto nie je vhodná pre alergikov na laktózu. Obsahuje bio-kalcium a fosfáty. A udržuje moje zúbky v top stave. Fakt mi pomáha udržiavať zuby silné a odolné aj voči kazu. Dostupný je v 5 príchutiach. Stačí natrieť malé množstvo na zuby napr. pred spaním a nechať pôsobiť cez noc, neoplachuje sa.
Photobucket
Po vyčistení zubov rada použijem ústnu vodu. Vyhovuje mi mentolová príchuť, aj keď mnohí uprednostňujú jemnejšie príchute. Meridol-ka mi moc nesedela. Listerin je trošku agresívny. A pozor, ústna voda nenahrádza čistenie. A čo vy používate ústnu vodu?
Photobucket
Bojovníkom proti zubnému kazu môže byť aj žuvačka, nenáhradza však umývanie zubov. A samozrejme nie tie sladké. Existujú už aj žuvačky s prírodným sladidlom Xylitolom.
Trochu teórie:
Xylitol s jeho 5-uhlíkovou štruktúrou nedokážu ústne baktérie metabolizovať, čo im zabraňuje produkovať kyselinu spôsobujúcu zubný kaz. Preto je xylitol klasifikovaný ako nekariogénny, pretože nepodporuje kazivosť zubov. V podstate sa ukázalo, že xylitol znižuje výskyt zubného kazu o 80 percent.
Zistilo sa, že xylitol:

  • obmedzuje vznik zubného povlaku
  • zabraňuje kazu tým, že zabraňuje vzniku kyseliny v povlaku
  • podporuje remineralizáciu zubnej skloviny
  • pomáha pri pocite sucha v ústach

Ktoré sú vaše obľúbené žuvačky. Ja mám rada škoricové xylitolové:) a fialové Airwaves:).
Pomocníkom pri osviežovaní dychu sú aj rôzne mentolové spreje (natrafíte na ne aj v Dm-ke).

Pokiaľ neviete odhadnúť čas čistenia, existujú presýpacie hodiny, ktoré merajú asi 2 minúty. Treba však pamätať, že nie je dôležitá kvantita (časová), ale kvalita. Aj keď by ste si čistili zuby hodinu neznamená, že ich budete mať čisté. Čistotu si môžete otestovať u zubného lekára, alebo kúpením tabletky, ktorá Vám povlak zafarbí nafialovo. Ľahko tak zistíte, ktorej časti venujete pri čistení málo času.
Prípadne máte možnosť navštíviť čoraz populárnejšiu dentálnu hygieničku, ktorá Vám ukáže správnu techniku čistenia, odstráni Vám zubný kameň,....
Photobucket
A pre deti zubná pasta s obsahom aminofluoridu, dôležitého pre mliečne zúbky. S Elinkou (tou myškou naboku balenia) sa zúbky čistia lepšie. Vďaka prenikaniu čoraz atraktívnejších motívov už nie je čistenie zubov nudné ani pre deti. Pamätám si, že som ako malá mala kefku, ktorá pri zahriatí menila farbu:).
Elmex často robí rôzne detské balíčky.
Photobucket
Páčil sa Vám článoček? 
Super, pokiaľ ste sa ním prehrýzli až sem:).
Na dnes Vám dám už voľno.
Pokiaľ Vás zaujali nejaké produkty, alebo téma, viac sa môžete dočítať na:
ktorá predáva aj vecičky značky Curaprox. Myslím, že Curaprox predáva aj Profimed.

Tak sa majte krásne a čistite si zuby, aby ste mali krásny úsmev:)!

p.s. Napadla ma otázka nakoniec, nosili ste strojček. Ja hej taký ten len na noc (vyberací), a najviac ma dožralo, keď som došla na kontrolu a moja ortodontka sa ma spýtala, či nosím pravidelne. A ja som fakt nosila. Zato kamošky, spolužiačky, ktoré nosili týždeň pred kontrolou, alebo si ho len pretočili, prípadne si ho dali noc pred dňom D, mi rozprávali ako ich chválila, že nosia, a že sa to upravuje. Hm, aj taký je život.

12 komentárov:

  1. wow!tak ty sa teda krásne staráš o svoje zúbky..ja vlastním len pastu a vodu :D a zubára sa bojím najviac na svete..ale na kontroly treba chodiť :( na tú zubnú kefku som už počula veľa pozitívnych ohlasov..asi si ju pôjdem kúpiť..predávajú ju aj v lekárňach?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. LaMarianaMia: alebo pastu a kefku?:), no vacsina ludi nema rado zubara, ale divila by si sa, ze aj deti, ktore sa k nemu tesia a na vsetko sa pytaju:DDD a tu kefku by si mala zaohnat aj v lekarni, ja som ju videla vo viacerych:)

    Simona: Dakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no, začnem :D na preventívky chodím stále. zubárky sa nebojím, odkedy mi opravila staré plomby, nemám problém už niekoľko rokov :) zuby si čistím správne, priateľ študuje zubárinu, musela som mu ukázať, ako si umývam zuby, preto to viem :D sám sa čudoval, lebo ani on sám si vraj takto neumýva zuby stále. medzizubné kefky nepoužívam, lebo mám malé medzery, a ešte žiadna sa mi tam nevošla. nemám rada niť, ale z nutnosti ju použijem :P curaprox ultra soft výhradne používam už asi dva roky. gél na afty som videla až teraz v lete prvýkrát, keď som praxovala v lekárni... no a to je asi všetko :D je pekné, že tu dávaš starostlivosť aj o zuby, lebo darmo má žena krásny makeup, ak má zanedbané zúbky :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tú reklamu a celkovo reklamy poznám a mám na to asi taký názor ako ty, myslím, že "úprava" spraví veľa :D a potrebujem novú zubnú kefku a tiež tú detskú pastu od elmex, milujem ju :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. nina: dakujem za pochvalu, ja to mam tiez takpovediac z prvej ruky a mas super priatela:)), ze ta donutil, tvoj komentar ma potesil, aj preto, ze si mi vsetko opisala a nenapisala len super clanok, cenim si, ze si ho precitala cely!:)

    Beth:ja som tu Elmex pouzivala, ked som bola mala:), este bol aj nejaky floridacny gel, alebo take nieco zuby sa s tym umyvali raz tyzdenne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. aj my celá rodiny používame tie kefky, ale len soft, nie ultra soft :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. velmi dobry clanok, mam na svojom blogu podobny, ale davnejsieho data. ocenujem, ze aj niekto iny okrem mna pozna tooth mousse :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. JanaH: :)))

    Bellatrix: no ja ho uz poznam riadne dlho, hadam aj 10 rokov...a dakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. wau, skvelý článok! ja navšetvujem zubára pravidelne aj 5krát ročne :( mám veľmi blízko pri sebe zuby a sa mi robia medzizubné kazy, možno to vyzerá tak, že si ich zle čistím, ale praveže venujem im až moc dobrú starostlivosť, kefka každý druhý mesiac iná, zubná pasta, voda, medzizubné kefy.... skúšam všetko možné.... :( ....... á zubárov sa nebojím, iba ked to bolí :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. No zuby to je kapitola sama pro sebe. Umí pěkně potrápit, takže je potřeba dělat všechno proto, aby se to nestalo a ty se teda staráš úžasně ;) Klobouk dolů.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Děkuji moc za přání k svátku :)) Takovou "protézu" bych chtěla taky mít doma .. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for leaving comment:)