pondelok 23. januára 2012

The nest

Photobucket
Keď som chodila na základku milovala som škoricové hniezda. Možno preto, že sme ich nekupovali pravidelne, boli mi vzácne. Pretože najlepšie boli tie kupované;). To bolo vtedy. Neskôr sa moja vášeň preniesla len na škoricu. A preto som si ju dávala skoro všade (treba brať s nadhľadom:) ). Medzi najobľúbenejšie kombinácie patrila škorica s Activiou, niekedy to už ani nepripomínalo jogurt, ale hmotu, ktorá intenzívne voňala po škorici. A viete podľa čoho sa pozná dobrý jogurt? V reklame tvrdia, že v ňom stojí lyžička:). A v tom mojom "home-made" naozaj stála.
A aj keď som už na kupované škoricové hniezda zanevrela ( aj preto, že v nich býva málo plnky), spravila som aspoň orechovo-škoricové pre mojich blízkych. Moja matematika sa však prerátala. Kde? To Vám prezradím v pokračovaní;).
Začneme pekne po poriadku receptom:
Na cesto budeme potrebovať:
1/2 kg múky
7 žĺtkov
štipka soli
3 dkg droždia 
3 dkg práškového cukru
asi 2 a 1/2 dcl mlieka

Z mlieka, droždia a vody si spravíme kvások. Spolu s múkou a žĺtkami  vypracujeme tuhé cesto ako na závin.
Vyvaľkáme ho, potrieme plnkou, na ktorú potrebujeme:
20 dkg do peny vymiešaného masla
20 dkg práškového cukru
20 dkg orechov
vanilkového cukru
trochu škorice

Po natretí plnkou, cesto zvinieme a nakrájame priečne na asi 4cm široké rezy, ktoré reznou hranou uložíme na pomúčený plech. Necháme vykysnúť. Vykysnuté pečieme v trúbe pri rovnomerne silnom plameni. Keď sú napoly upečené, pokropíme ich 2 dcl sladkej smotany alebo mliekom a dopečieme.
Photobucket
Moja verzia bola taká, že som chcela spraviť koláč len z polovice cesta. Použila som 3 celé vajcia, namiesto žlĺtkov, veď nebudem odkladať zvyšky:). Všetko prebiehalo hladko, až kým som sa nepustila do plnky. Namiesto polovice množstva masla som si odvážila celých 200g. Vtedy som si to stále neuvedomovala. Potom som k nemu šupla aj polovičné množstvo orechov a keď sa to už nedalo zvrátiť uvedomila som si svoju chybu. Preto som dosypala aj druhú polovicu orechov a spravila plnku ako pri plnom množstve. Preto tie koláče nevyzerajú celkom tak akoby mali. Ale veď najlepšie sú tie, kde sa plnkou nešetrí. Či?
Aj keď musím uznať, že sú trošku mastnejšie, ako by som chcela a finálne pokropenie mliekom v polovici pečenia sa nekonalo. No a aby tých úprav nebolo málo, dokonca som ho nenakrájala ani na tie 4 cm, ale na šírku asi 2 prstov:). Mama mi dokonca po upečení povedala, že sa to ukladá natesno ako buchty. Tak možno sa raz dočkáme aj tej pravej verzie. Veď recepty sú na to, aby sme si ich upravovali:D...
Photobucket
Photobucket
Aj Vy si upravujete recepty, alebo sa striktne držíte predpisu?
A čo hovoríte na to bláznivé víkendové počasie?

Have a nice time!

p.s. Aj keď celý čas hovorím o škorici, nie je ju tam až toľko cítiť, to skôr orechy. A to som jej tam nedala štipku, ale riadne;)

p.s. Dianie môžete sledovať aj na:

23 komentárov:

  1. to vypadá úžasně, jsi šikovná, myslím, že čím více náplně, tím lepší, takže jsi to spíše vylepšila než pokazila :) a skořici taky miluju, mám za sebou podobné období se sypáním to jogurtů :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to vyzerá super, a tiež jednoducho!paráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jednoducho, ale efektne:), hlavne, ked sa dodzi miera plnky:))))

      Odstrániť
  3. Ja si recepty vacsinou sama vymyslam a to niekedy aj priamo uz pocas varenia .. varim vzdy od oka, malokedy si nieco meriam/vazim (a ked tak len ze cca - lyzica,salka atd, ziadna vaha) a zatial to vzdy vyslo :) a taktiez som tymto sposobom objavila niekolko vybornych jedal, ktore som si vsak nezapisala takze ich budem musiet objavit znovu :D (inak ja milujem tie vanilkovo-hrozienkove slimaky, ale aj skoricove veci :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. teraz si mi pripomenula tie vyborne vanilkovo-hrozienkove, aj ked sladke moc nejem, sem tam "uletim:), tiez mam rada tie salkove recepty, lebo je z nich minimum riadu:D, a pri experimentovani - aspon mas vzdy prekvapko, co z toho vznikne:)

      Odstrániť
  4. Teď jsem si uvědomila, jak velký hlad mám!<3 :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. vyzerajú veľmi chutno ! až mi vyhladlo :) určite to niekedy skúsim :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mnam, aj ja som na zakladke sem tam ranajkovala skoricove, ci kakaove hniezda, nemali chybu..asi si tvojim receptikom zaspominam na tie krasne chvile :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. väčšinou si recepty domýšľam sama a experimentujem :) tie hniezda vyzerajú skvelo, včera som mala na ne nehoráznu chuť, keď jedno mamka jedla na večeru, len škoda, že si ich nemôžem dovoliť, maximálne tak jogurt :D no vyzerajú božsky! ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  8. :O Tak tohle peču o víkendu! Mockrát děkuju za recept, já miluju skořici úplně neskutečně nejvíc :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mnaam, to vypadá strašně chutně!!:)

    http://janebeautiful.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Já jsem taky hrozný milovník skořice, hrozně ráda si jí dávám do kafe nebo bílého jogurtu. Hnízda vypadají senzačně, opravdu se ti povedly.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ja milujem škoricu! strašne strašne moc
    aj tieto škoricové hniezda, to je mňamka
    ale teraz nemôžem, 3 mesiace ešte minimálne nebudem môcť lebo ma operovali :/
    http://fraisesdeluxe.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Oh! This is all I need for my breakfast right now!

    xoxo
    B* a la Moda

    OdpovedaťOdstrániť
  13. milujem osie hniezda ♥ a tiez si recepty sem tam pozmenim :D

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ale tak podľa mňa vyzerajú skvelo ...a hneď by som si dala na raňajky jedno z pohárom kakava ...dnes som mala lekvárovú buchtu od starej mami takže som nejak tak naladená na raňajky tohoto tipu ...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. milujem tieto škoricové koláčiky:Pa tie z IKEI si už jedla?tam majú snád najlepšie osie hniezda na svete!!!:)teda tie tvoje som ešte nejedla:P

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ja som ich tiež zbožňovala 8P alebo osie hniezda a podobné blbostičky 8D už teraz sa mi tiež nelúbi, že dávajú všade menej plnky, už dávno som nemala také osie hniezdo...aj keď včera som mala trdelník, neviem či sa to ráta 8D

    http://violetwitch-eve.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for leaving comment:)