utorok 24. októbra 2017

INDULONA \\ ZÁZRAČNÝ KRÉM NAŠICH BABIČIEK


Indulona. Krém s históriou, ktorého výnimočná cesta siaha až do roku 1948! Znie to neuveriteľne však!? Už vtedy si získala také sympatie, že bola označená ako "zázračný krém"! Presne o 10 rokov sa zrodila podoba klasickej tzv. modrej Indulony, s ktorou značka spustila o pár rokov sériovú výrobu.
Odvtedy už prešlo kopec času, no Indulona sa stále teší obľube. Nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku a verte tomu alebo nie, úspech žne aj v USA, Rusku, Rumunsku, Rakúsku, Thajsku, Taliansku, Maďarsku, či v Libyí. Nemalý podiel na tom má aj to, že patrí medzi dostupné kozmetické prípravky, ktoré sa však vyrábajú za prísnych hygienických podmienok. Tie sú porovnateľné s výrobou farmaceutických liečiv, kedže sa Indulona vyrába v Saneca Pharmaceuticals (kedysi Slovakofarma Hlohovec), kde sa vyrábajú aj liečivá.
Základ krému z roku 1948, ktorý vyvinuli slovenský a český dermatológovia, ostáva stále rovnaký - unikátna prírodná vazelína. Ďalšou zložkou je originálna, špeciálne filtrovaná farmaceutická voda. V Indulone nenájdete žiadne konzervačné látky, je vhodná aj pre citlivú pokožku, takže ju s obľubou používajú aj mamičky detí. A čo je neskutočné?! Údajne dodnes neexistuje zmienka o alergickej reakcií, či inom nežiaducom účinku! 

A čo by ste ešte našli v jej životopise? V roku 1979 vznikla červená dezinfečkná Indulona s antimikrobiálnymi účinkami, ktorú si možno pamätáte ako Indulonu ochrannú. Rok 1992 priniesol 2 nové rady - nechtíkovú a rakytníkovú. Cestovateľov a rybárov isto potešil rok 1997, kedy sa na trh dostala Indulona repelentná.
Na ďalšie nové rady: Hand Care Day a Hand Care Night sme si museli chvíľku počkať, no už 2 roky po ich vydaní, v roku 2007 prišlo aj niečo pre malé deti - Indulona Baby. A aby toho nebolo málo, rok 2008 priniesol Indulonu olivovú a kamilkovú. Napriek produkcií nových rád sa základ všetkých krémov vždy opieral o Original, ktorý je neprekonateľný už 70 rokov.


Mne sa do rúk dostalo pár výrobkov v rôznych baleniach, tak sa na ne poďme pozrieť. 

INDULONU NECHTÍKOVÚ som dostala v oboch dostupných veľkostiach: 75 a 250 ml. Väčšiu používam na telo, menšia sa hodí na cesty alebo ako rýchla pomoc pri suchej pokožke rúk. Obsahuje najkvalitnejší výťažok z nechtíka lekárskeho a dôležitý vitamín E. Obe látky majú výrazné protizápalové účinky, urýchľuju hojenie a hĺbkovo regenerujú pokožku. Táto Indulona hravo zvládnu začervenanie, či drobné poškodenia kože. Zároveň dokáže upokojiť namáhanú alebo podráždenú pokožku.
Ešte mám v pamäti ako som ako dieťa, babke pomáhala zbierať kvety nechtíka a ona si podľa vlastnej receptúry vyrábala vlastnú domácu nechtíkovú masť. Tú mala vždy niekde blízko postele a natierala si ju na rôzne boliestky. 
Konzistencia tejto "z obchodu" je príjemná, hebká, dobre sa mi na tele roztiera a príjemne vtieravá mi je aj jej vôňa. Pokožku výborne hydratuje a ja sa každý večer teším, že ju použijem. Ešte sa chystám podhodiť to menšie balenie priateľovi, kedže trpí suchou pokožkou na rukách. Uvidíme, aké výsledky s ňou dosiahne.:)





Čo by to bol príspevok o Indulone, bez jedinečnej INDULONY ORIGINAL s vysokým podielom prírodnej vazelíny, ktorá má zanechať pleť jemnú a vláčnu. Intenzívne vyživuje, hydratuje, premasťuje a uzamyká v pokožke vlhkosť. Zároveň na nej vytvára ochranný film a bráni ju pred vonkajšími vplyvmi.
Šrobovacie kelímkové balenie je opäť dostupné v 75 aj 250 ml (rodinné balenie) veľkosti. Najprv som chcela krém používať na telo, no bol na mňa hutný, zle sa roztieral a tak som ho začala používať radšej len na ruky. Tu sa osvedčil tak, že mi ho uzurpoval priateľ a práve vyškrabkáva posledné zvyšky. Vôňa je typicky indulonová.:)


Na krémy na ruky som bola mimoriadne zvedavá, kedže som už kedysi okúsila olivovú verziu, ktorá ma až tak nenachla.


Kamilková indulona by mala pôsobiť upokojujúco na suchú a podráždenú pokožku. Obsahuje bisabol, ktorý má zvláčňujúci a regeneračný účinok.  Pôsobí protizápalovo, má dezinfekčné účinky a zlepšuje vzhľad dehydrovanej kože.


Rakytníková verzia obsahuje vysoký obsah rakytníkového oleja, v ktorom sú zachované dôležité vitamíny, karotény a minerálne soli. Tento olej má silné regeračné, hojivé a antibakteriálne účinkami, pričom podporuje rast tkaniva pri poškodení kože. Preniká do hlbších vrstiev pokožky, bojuje proti poškodeniu voľnými radikálmi, ochraňuje pleť proti starnutiu, omladzuje a zabraňuje tvorbe vrások.
Ak by ste nevedeli rakytník rašetliakový je rastlinka, ktorá obsajuje až 190 živín, pričom má napr. 12 x väčšie množstvo vitamínu C ako pomaranč, 3x viac vitamínu A ako mrkva, vysokú dávku E-čka a je jediným rastlinným zdrojom omega 3,6,7 a 9 mastných kyselín.


Osobne mi viac sadla rakytníková, či už vôňou, čo je trošku paradoxné, kedže rakytníkový šampón od inej značky bol na mňa prisladký.:) No bol aj mastnejší a celkovo sa mi zdalo, že funkciu plnil lepšie. Práve pre jeho mastnejšiu konzistenciu a následný pocit som ho radšej používala na noc. Na deň som siahala práve po kamilkovom vydaní. Krém bol menej mastný a keď som si ho dala trošku, minimalizovala som pocit mastných rúk. Dokonca by som povedala, že do polhodiny sa úplne vstrebal. Po oboch zostával na pokožke určitý glycerínový film a "lepkavý" pocit. Zniesla by som aj intenzívnejší a dlhšie trvajúci pocit hydratácie, pretože pri umytí rúk som mala pocit, že som opäť na začiatku. Koniec koncov myslím, že je to práve Indulona, ktorá odporúča ošetriť si ruky po každom umytí.;)

A kedže intenzívnym testovačom bol aj priateľ, nevyhol sa môjmu výsluchu.:) Oba mu príjemne voňali, ale viac zelený rakytníkový). Zhodnotil ich ako mastnejšie, takže kto má rád Indulonu, nešliapne vedľa. Aj keď osobne preferuje skôr "modernejšie" krémy, po ktorých sa nebojí niečo chytiť do ruky. Keď si dal menšie množstvo, pocit mastnoty nebol tak intenzívny a zniesol oba krémy aj on. Ešte má živo v pamäti maminu Indulonu, ktorá tak ako aj tieto zanechávali glycerínový film. Pozitívne ocenil aj dizajn výrobkov, ktorým sa "refreshol" celkový pocit zo značky a myslí, že sa viac priblížila aj mladšej generácií.:)


Celkovo mi do oka padla nechtíková rada, ktorá ma milo prekvapila a z krémov na ruky som jednoznačne radšej siahala po rakytníkovej. 

A aký je váš vzťah s Indulonou? Máte nejaké produkty tejto značky doma? Siahate po novinkách alebo ste verné osvedčenej modrej klasike?


p.s. Za zaslanie produktov ďakujem Soni Húšťovej z agentúry Dynamic Relations 2000 s.r.o. !😉

1 komentár:

  1. Tú original mám veľmi rada. Krásne sladko vonia a poriadne vyživí pokožku. Na zimu mi vyhovuje dokonca viac ako telové oleje.

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for leaving comment:)