štvrtok 23. decembra 2010

Christmas atmosphere


  Tak priznajte sa ako ste prežili dnešný deň -  deň pred Štredrým dňom? 


Rozhodla som sa pre navodenie vianočnej atmosfréry aj cez tento blog:). 
Môžte sa však pridať aj Vy a to tak, že v komentároch napíšete, čo vo Vás navodzuje atmofréru vianoc, ako sa pripravujete, či už máte napečené, skrátka a dobre všetko, čo Vás napadne a týka sa Vianoc:)...


Úvodný obrázok som zvolila motív jednej pohľadnice. Chcela som totiž nadviazať na posielanie pohľadníc a otázku. "Posielate?". Ja celkom rada a aj ich rada dostávam. V uplynulých rokoch som však postrehla, že už sa toľko neposielajú pohľadnice. Daň za dnešnú dobu a rozvoj techniky. Dnes už každý pošle mail. A nemusí sa stresovať z toho, či príde načas. 


Varovanie! Prudko obrázkové:)))




Už od detstva mám rada zapálené sviečky, navodzujú vo mne prijemný pocit. Ich mäkké svetlo pôsobí upokojujúco, pokiaľ sú ešte vonné je to plus..
Vôňa však nemôže byť, priveľmi rušivá, aby nepôsobili skôr nepríjemne. Vôňa, ktorú najviac znášam je vôňa vanilky, a vo viacerých menších obchodoch, najmä tých s arómaproduktami, či takými tými prírodnými vecičkami, mávajú práve túto vôňu zapálenú. Samozrejme aj iné sú fajn. 
Výborným pomocníkom sú tzv. vonné lampičky. Stači lampička, voda, a vonná esencia, ktorých je na trhu neúrekom, a čajová sviečka. Týchto
lampičiek je tiež na výber rôznych typov a materiálov. Existujú celokovové -tú vidíte na obrázku, ale aj keremické- tú máme doma tiež, a taktiež kovová so sklenenným tanierikom. Stačí si len vybrať. Každá má nejaké plusy aj mínusy. Napr. so sklenným tanierikom - tento je náchylný na prasknutie/puknutie pôsobením vysokej teploty od sviečky, keramický tiež nie je odolný proti horúcemu plameňu a po čase (samozrejme vyššom) pukne tiež). Cena olejčeka je asi 2,50 eura a stači 5 kvapiek. 

Imidžovým dojmom pôsobia aj tieto vianočné sviečky v tvare klasických zimných pochúťok. No nie sú dokonalé?:)
 A vanilková sviečka...
 Mnohé gazdinky už od začiatku decembra vypekajú vianočné pečivo. S Vianocami sa mi úzko spájajú perníčky. Tento som dostala od priateľa vlastnoručne upečené srdiečko:)
 Vzhľadom na vyťaženosť pred týmto sviatočným obdobím sa mi podarilo upiecť akurát tieto koláčiky. Áno viem, mala by som sa hanbiť, ale holt, deň má pre mňa málo hodín, a oddychovať tiež treba...
Ja moc sladké nejedávam, takže aspoň niečo pre mojicch blízkych:)
 Čaje popíjam nielen cez zimu, ale počas celého roka. Sú výborné na zahriatie. Výber je veľký. Aký je Váš naj? Ja som jeden čas strašne fičala na ibištekovom, no tam kde som ho kupovala, už ho asi nedodávajú...


 Pri pečení a maškrtení siahame často po orieškoch. Ja ich rada len tak " vyžieram". Netreba však zabúdať na ich kalorickú hodnotu. Ako plus sa musíme brať do úvahy, že sú zdravé.:)
Nedávno som mala nenormálne chute na kešu oriešky (prvý rad naľavo) - sú zdrojom selénu, mangánu, železa a vitámínu B1. všimli ste si, že majú tvar obličiek?
Klasika podzemnica olejná (prvý rad vpravo) - alebo po našom arašidy. Údajne nás chránia pred obezitou a obsahujú veľmi kavlitné bielkoviny. Samozrejme nie pražené solené.
Vlaššké orechy (druhý rad vľavo)síce obsahujú asi 70% tuku, tieto sú však zdraviu prospešné nenasýtené kyseliny. Odborníci odporúčajú zjesť aspoň 5 orechov, a tým, ktorí majú problémy s cholesterolom dokonca 10.  Pozitívne pôsobia na mozgovú činnosť (možno s tým má súvis  tvar orecha ako mozgovej hemisféry), nervovú sústavu skrátka na celkovú rovnováhu v tele.
Napravo v druhom rade sú mandle s medom a sezamom s nimi súvisí aj obrázok v ďalšom rade a to sezam. Sezam slúži k prevencií a liečbe mnohých ochorení. Stačí zadať do Googla a hneď dozviete sa viac. Napr. zlepšuje imunitu, metabolizmus, používa sa do liekov proti neurózam a depresiám. Vrátim sa však spätne k mandliam s medom - nadchli ma preto, lebo z Turecka sme si doniesli niečo podobné, mandle však boli nahradené arašidmi a vrstva med nebola v takej hrubej vrstve. Myslím, že niečo podobné sa dá spraviť aj doma - stačí med, oriešky, a sezam. Roztopíte na panvici, pridáte sezam a nakonec oriešky. Fakt, pokiaľ ich uvidíte - vyskúšajte, nezabúdajte však na kalorickosť, aby ste neskôr neboli nemilo prekvapený zo stúpajúcej váhy.
Zázvor zahrieva organizmus. Má jemnú štipľavejšiu chuť, v sušenom stave 2x tak štipľavý.. Je vhodný aj pri nevoľnosti.( tretí rad sprava).
Makadamiové orechy obsahujú až 80% tuku, aj preto sa z nich lisuje olej (tuk), ktorý je najviac podobný tomu ľudskému. Ochranuje pokožku proti strate lipidovej vrstvy- nájdete ho v kozmetike. Oriešky majú špecifickú chuť trošku nasladlú.
V poslednej dobe sa objavujú nové typy sušených mňamiek. Jednou takou je aj aloe vera, O jej účinkoch sa toho už dosť poísalo. Notáto je na mňa moc sladká. Chutná podobne ako želé.
Goji alebo inak kapustovnica čínska obsahuje až 18 aminokyselín a 21 stopových prvkov. Telu by mala dodať energiu. Užívali ju už aj bojovníci v minulosti a čerpali energiu z nej, dokonca aj keď bol  nedostatok potravín, energiu brali práve z nej. Chuťou pripomína šípky, jemne kyslastá. Zaujímavosťou je, že obsahuje viac betakaroténu ako mrkva!
Cez vianoce sa v obchodoch objavujú aj figy. Ich sušením sa všetky minerály, ktoré obsahujú ešte viac skoncentrujú, teda obsah cukru sa zvýši na 50-77%, bielkovín na 6% a obsah vody klesne na 18%. Sú chutné a výživné. A vedeli ste, že odvarom z fíg v mlieku sa lieči kašeľ, bolesť v hrudi a krku, pri problémoch s hlasivkami, a nielen to.
Hrozienka sú už taká klasika. Používame ich bežne. Majú vysoký obsah prírodného cukru, preto sú vysokoenergetickou pochutinou vhodnou najmä pre športovcov. 100g hrozienok = 280kcal. 


Okrem týchto vymenovaných som takmer zabudla spomenúť tie, ktoré jedávam úplne bežne a to tektvicové  a slnečnicové semienka. Sú výborné na vlasy, pleť. Ja si ich pre lepšiu chuť zvyčajne nasucho opražím (bez oleja).


Nezbudnite si sušené ovocie pred jedením umyť. Býva to napísané na každom balení. Obsahuje chemické látky na povrchu, myslím, že síru.


A videli ste už sušený melón? Ja hej asi pred dvoma týždňami- žltý. Ale len videla, neochutnala.:!) Neviem si celkom predstaviť ako chutí:)


 Pri toľkom množstve netreba zabudnúť ani na reálne čerstvé ovocie:). Určite si vôňu pomaranča spájate s Vianocami, a tiež mandariniek. Banány kedysi tiež neboli tak dostupné ako dnes. Ja si pamätám ako sme ich mávali na Vianoce a inak len veľmi výnimočne:). Netreba to s exotikou preháňať a dobre padne aj jabĺčko. Vedeli ste, že už jedno jabĺčko denne pôsobí proti infarktu.
Ovocie obsahuje prírodný cukor, takže nie je až také kalorické ako koláčiky a je tiež sladké:). 
V Turecku sme dokonca pili jabĺčkový čaj - uveraný z vývaru zo sušených jabĺčko a jemne dochutený. Dobrý.


Už minule som Vám povedala, že vôňu škorice milujem a ešte viac v jedle. Dokážem si ju sypať na kilá:). A patrí tiež k Vianociam a pečeniu.
 Cez zimu treba hydratovať, hydratovať, hydratovať proti mrazu a vysušeniu. Dobrý krém na ruky sa vždy hodí.
 ...a hydratovať treba aj pery, ktoré nemajú vlastnú ochrannú lipidovú vrstvu. Takže bez nás sú vydané napospas osudu. Môžte sa tešiť aj na postík o týchto produktoch.
 Ďalším bodom, čo milujem je sob. Mám aj plyšového. Ani neviem prečo mám takú slabosť na toto zviera, ale raz by som sa chcela ísť pozrieť do jeho domoviny. Navyše, kto to ťahá sane?:))

Krásny večer praje Vaša Evie:)

P.S. A v komentároch mi môžte napísať ako sa Vám páči tento typ postu. Budem rada:)

2 komentáre:

  1. fííííha :) tak tento post sa ti naozaqj vydaril, presne pravý vianočný, idem ti teda naň odpísať viacerými vetami :)začnem od začiatku, my sme pohľadnice vždy posielali, dali sme si záležať aj na ich obrázkoch, no dnes posielame blízkym väčšinou emaily a podľa mňa je to škoda ..vôňu vanilky a škorice taktiež milujem, mám vanilkový olječek taký univerzálny mám ho uverejnený aj na blogu.tie vianočnésviečky sú krásnučke, môžem vedieť odkiaľ sú? :)čajíky milujem, v tomto obodbí som si obľúbila najviac biely čaj, poznáš? nesklame nikdy ani zelený :)dakujem aj za veľmi múdry rozpis od sušenom ovocí, to goji má moja mamina veľmi rada :)akosi som sa rozpísala :D tak teda šťastné a veselé ti prajem :) a btw, môžem veideť odkiaľ máš ten kryštalický sprej z min. článku?
    www.mysunnybubble.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krasne si sa tu rozpisala, hadam zatial najdlhsi komentar aky som tu mala:)aj podla mna je skoda, ze sa uz neposielaju pohladnice. Biely caj poznam super bol v takom vybere, kde ich bolo viac, potom som si kupila ten lipton myslim a ten sa mi zda nejaky horky, ten predtym bol uplne taky hladky jemny. A zeleny caj som dlho pila len v poslednej dobe ho moje telo akosi nema rado tak sa mu skor vyhybam. Sviecky mam z Billy:)-nepovedala by si co?:), a tie tekuté krystaly mam zo stranky
    http://www.nehty-vlasy.cz/
    nechavala som si to vsak posielat kamarake, ktora studuje v Cechach. Maju ich vsak aj na SR stranke, konkretne tu:
    http://www.zu-na.sk/zu-na/eshop/6-1-TEKUTE-KRYSTALY. Dufam, že som ti pomohla. Aj tebe krasne stastne a vesele!

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for leaving comment:)