utorok 10. apríla 2012

DIY Sushi

Asi pred týždňom som dostala "veľkú" myšlienku, že si "sushi" spravíme doma. Samozrejme to dopadlo tak, že som ho robila ja:). Nepoužila som čerstvé ryby, lebo v mojich končinách by to bol dosť veľký problém a nechcela som ani riskovať spokojnosť môjho žalúdka. Inšpirovala som sa "náplňami" zo sushi, na ktorom sme boli až raz:D. Vtedy som sa smiala na praženici na ryži. A čo by to bolo sushi bez údeného lososa. Na doplnenie vitamínov poslúžila uhorková a mrkvová náplň.
Použila som klasickú ryžu, ktorú som dala v pomere 1:2, čiže 1 diel ryže a 2 diely vody. Ryžu som nesolila, varila 10 minút zakrytú pokrievkou,vypla a nechala 10 minút prikrytú pod pokrievkou.
S ryžou sa lepšie pracuje, keď si ruky omočíte v studenej vode (nelepí sa na prsty).
Pokiaľ chcete ryžu rolovať do riasy, je dobré si zadovážiť pomôcku v podobe nejakej podložky. Niektorí doma máte isto prestieranie, ktoré by na to mohlo dobre poslúžiť. Alebo si ho môžete kúpiť napr. v Bille za 0,99 eura. Riasu si na ňu položíte lesklou stranou nadol. Ryža sa dáva len do 2/3 riasy, náplň som dala asi do 1/3-2/3 ryže (od oka:D ). Po naplnení zrolujete, riasa sa sama o seba prilepí netreba nič robiť.:)
Potom stačí rolky nakrájať podľa svojho gusta. Pre "čistý" rez by ste si mali nožík po každom reze utrieť.
Podáva sa s wasabi (cena sa pohybuje okolo 4 eur -Billa) sójovou omáčkou a medzi jednotlivými kúskami zázvorom (pre osvieženie chuti) (cena 4-6 eur podľa balenia, napr. v Tescu).
Ak nechcete robiť valčeky, alebo Vám neostali riasy spravte si ryžové obdĺžničky:). Stačí na ne poukladať lososa, praženicu, alebo,....alebo niečo iné. Ak chcete dizajn previažte tenkým prúžkom riasy (tenším ako mám ja).
Pre 4 osoby som dala 1,5 hrnčeka ryže. Myslela som, že to bude len také "pomaškrtenie" a že nám to nebude stačiť. O to viac ma prekvapilo, že sme sa z toho "slušne" najedli:) a ryža nás zasýtila.

V sushi som laik, preto nepoužívam žiadne "odborné" pomenovania. Keby na mňa vyhŕknete jednotlivé názvy kukám na Vás ako puk a neviem, ktoré myslíte.
Ako sa hovorí, keď si niečo pripravíš sám, viac ti to chutí. A mne to naše chutilo, nech si hovorí, kto chce, čo chce:).
Prajem Vám krásny deň a zaujímalo by ma, či ste si doma robili niekedy sushi, alebo či ho vôbec máte radi.
Aké je vaše najobľúbenejšie jedlo, za ktorým by ste sa dokázali takmer "utĺcť"?

p.s. To "chutná" a "chutnalo" v tretej  a štvrtej vete od konca som opravila na "chutí" a "chutilo". Vidím, že to tu viacerých irituje. Len si treba uvedomiť, že každý je z iného kraja. Zamrzí ma, a to nielen u mňa na blogu, že ľudia niekedy vidia skôr chyby v slovíčkach ako samotný obsah príspevku.
p.s. 1 Ďakujem za upozornenie na spisovnú slovenčinu. Človek sa učí každým dňom.
A aby sme si boli na čistom neopravila som to preto, aby ma niekto mohol s čistým svedomím verejne sledovať..., ale preto, aby mi nenapísal niekto tretí, že to nemám podľa neho spisovne a "pije mu to krv."

42 komentárov:

  1. aaa my s kamarátkami to už koľko plánujeme!!! vyzerá to úžasne, super tipy!:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak šup-šup spraviť si babskú jazdu so sushi:)

      Odstrániť
  2. ohohoooo! Sikovnica najvacsia! Krasne sa ti podarili.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. wow vyzerá to úžasne! .. ale ešte som to nejedla a ani neviem či tak skoro budem,keďže nemám rada ryby..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak si sprav zeleninove:), alebo prazenicove:D, alebo skus ochutnat aspon kusok toho udeneho lososa...:)

      Odstrániť
  4. kde si prosím ťa kúpila riasy? nemôžem nikde zohnať :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. v Bille, ale myslim, ze som ich videla aj v Tescu;)

      Odstrániť
  5. Sushi miluju) a vypadá to moc dobře)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. wau vyzerá to super...ja som to ešte nejedla, ale raz by som skúsila 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. hrozně bych ho někdy chtěla zkusit udělat, ale s mojí šikovností si ho raději kupuju :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. No musim ta pochvalit, vyzera to lahodne! Uz sa aj mozes vydavat ;-)

    xx
    M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujeem! no len neviem, keby toto podavam chlapovi, ci ma s tym casom niekam neposle:D

      Odstrániť
  9. sushi mi moc chutná, ale netroufn si ho udělat doma

    OdpovedaťOdstrániť
  10. tak Ty si riadna šikula!! ci pána!:) ja keď som robila prvý krát sushi, tak sa mi rozpadlo :D
    a jedlo, za ktorým sa idem utĺcť je práve sushi- konkrétne california roll :)


    GIVEAWAY u mňa:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Mmmmm, dala bych si. Vypadá vskutku chutně.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ..na domáci suchi to vypada velice profesionalne..wow!:)...M*

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Wau, ja som si najprv myslela, ze ten prvy obrazok je ilustracny z webu :-O Si strasne sikovna, vyzera to uzasne a urcite to aj chutilo dobre. Pritom to vyzera velmi jednoducho, ako to popisujes. A naozaj sa ti ta klasicky uvarena ryza nerozpadava? Ja so spolubyvajucou si obcas na sushi zajdeme alebo si objedname ale este som si nikdy netrufla ho aj urobit. Mozno este s krabymi tycinkami by to bolo dobre :) Mam chut to vyskusat spravit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no ja som sa az sama cudovala, ze mi to slo tak hladko:D. Ja by som tam tiez neriskovala ine nez udeneho lososa, alebo tie krabie tycinky, ale na tie som nejak chut nemala. Mala by si to vyskusat, potom mi napis, ako sa ti to podarilo!
      A ozaj k tej ryzi fakt sa mi nerozpadavala, treba ju troska akoby rozvarit. Robila som to presne ako pisem 10 minut varila a 10 nechala dojst pod pokrievkou bez ohna.

      Odstrániť
    2. Tak teda zoženiem riasy a budem experimentovať :))

      Odstrániť
  14. oo vypada to profesionalne! :D ja neviem susi som este nejedla a ani sa nechystam... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Vypadá to výrobně, mijuli sushi! :) Chci to také doma zkusit, přeci jen se mi to zdá lepší po domácku dělané, ale to je asi dost individuální :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. zavisi aj od toho ci si potrpis aj na "cerstvo-rybove" naplne, alebo ti staci udeny losos, prip. krabie tycinky, zelenina,....

      Odstrániť
  16. Vypadá to skvěle, já to ještě nidky nejedla a tak trochu se toho bojím. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nemas sa coho:), len mozno toho uctu pri plateni, ak budes nejakej restike:)

      Odstrániť
  17. no páni, ty jsi šikula jak vidím :) sushi sice nejím, ale vypadá to moc dobře!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. ryzu treba ochutit tyzovym octom, cukrom a citronovou stavou, my si tiez doma robime sushi :) mrkvu som neskusala, robime si s udenym lososom, avokadom a surimi tycinkami :) a nori strihame na polovicu po sirke, vyjde dva krat viac maki :) inak na prvy krat krasne rolky, velmi chvalim!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som to robila prakticky podla prveho najdeho receptu na nete, tam do tej ryze vmiesali po uverani nejaky skrob, aby ziskala tu lepivost. Mne sa podarila aj bez neho lepkava, o octe, ci citronovej stave som nepocula, ale dakujem za rady:) a aj za pochvalu:)!

      Odstrániť
  19. Ako toto je super, ja som bola na sushi so sefom, ked oslavoval narodeniny a mamina mi strasne zavidela, toto je dobry sposob, ako to vymysliet a nemusiet platit za veceru tazke prachy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. len zavisi aj kolki na to ste, ja som bola s priatelom v jednej a tam nas to vyslo pre dve osoby do 20 eur, ale to bolo fakt take, ze som chcela vyskusat to "ozajstne". Aspon vies ako mozes prekvapit maminu na narodeniny ty. Pripadne si nastuduj aj california roll, ako pisala Zuzka:). Ja tusim skusim aj nejake s tym avokadom, ale to az casom:D.

      Odstrániť
  20. To sushi vyzerá úúúžasne. Tiež som sa asi zo dva krát oň pokúšala a teda dopadlo to vcelku dobre a chutne. No ja som zvládla len maki :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Milá Evie,

    chceš mi říct, že to sushi na obrázku jsi připravovala doma sama? Já už dělám sushi od léta, ale takhle dobře to nikdy nevypadá (ale vždycky se to sní, tak aspoň tak...)

    Já se krmím sushi denně, za chvilku zase mizím do města na nějaký sushi bento nebo running sushi, takže jsi mě tímto příspěvkem hodně nalákala...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. ooochhh mnammmmm :)
    www.bysilvi.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Sushi jsem poprvé vyzkoušela poměrně nedávno, ale mám ho moc ráda - hlavně s lososem nebo surimi tyčinkami, avokádem a takovou tou japonskou ředkví (a obalené v sezamových semínkách je taky super).. Zrovna se mi podařilo nakoupit sushi rýži i rýžový ocet, tak se asi taky vrhnu na domácí výrobu. Jsem zvědavá jak se mi to povede, snad to bude vypadat taky tak hezky jako to tvoje :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. sushi som už robila a zajtra sa chystám zasa. Mohla by som skúsiť s praženicou, to som ešte nemala... Ale njlepšie sú aj tak lososové maki s mrkvou v sezamových semienkach :3
    (kebyže používaš správny tvar slovesa chutiť, tj. chutí vám to namiesto chutná vám to aj by som ťa verejne sledovala. neber to ako nejaký útok. Ale neskutočne mi to vadilo, prepáč ani neviem prečo až tak veľmi)

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for leaving comment:)