nedeľa 27. mája 2012

"Nasi goreng" po našom

To čo som minule nazvala "kari" (ja tam cítim najmä to), je v reále "nasi goreng". Najviac mi chutná od mamy a vlastne ho doteraz robila vždy len ona (pri písaní som si spomenula, že pred vyše rokom som ho robila aj ja, dokonca 2x:D-ešteže som si na to spomenula). V poslednej dobe na ňom strašne "ulietavam". Preto som sa rozhodla podeliť o recept. Veď príspevky s receptami tu majú už riadnu absenciu...
V potravinách si zaobstarajte dostatočné množstvo týchto surovín:
pol kila ryže,
olej,
2 cibule,
4 strúčiky cesnaku,
1/2 lyžičky čili,
1 lyžičku kari korenia,
kuracie prsia,
fazuľkové strúčiky alebo inú zeleninu (my používame normálne klasickú mrazenú z Lidla),
arašidy,
a v oficiálnej verzií aj kokos (my ho nedávame).
Photobucket
Ryžu uvaríte klasickým spôsobom, ale tak, aby nebola lepkavá, ale "na zrnká". 
Plátky slaninky si nakrájajte na menšie kúsky a dáte do rozohriatej wok (alebo väčšej) panvice s lyžicou oleja. Očistíte si cibuľu, nakrájate ju na prúžky a pridáte k slaninke. Za občasného miešania obsah opekáte. Nasleduje cesnak, ktorý si taktiež očistíte a nakrájate na plátky. Pridáte do panvice. O minútu pridáte k zmesi aj čili a kari. Kuracie prsia nakrájate na pre Vás sympatické kúsky, ideálne sú slížiky. Ak je treba pridáte trochu oleja a pridáte mäso, ktoré začnete opekať. Keď mäso "obielite", je čas pridať soľ. Ďalej opekáte mäsko. Po chvíľke môžete pridať mrazenú zeleninu, pričom ju dusíte pokiaľ nezmäkne. Ako predposledné pridáte arašidy. Tu môžete pridať aj kokos.
Výhodou je, že do receptu môžete pridať to, čo nájdete doma, vytvoriť tak rôzne variácie tohto jedla. Príjemným spestrením sú aj bambusové výhonky (s nimi som to skúšala dokonca aj ja), či fazuľky z konzervy(nemusia byť nutne len z konzervy) a pod...
Keď je výtvor takmer hotový, pridáte polovicu ryže, dobre premiešate so zmesou a potom pridáte aj zvyšok. Varením necháte dôjsť až kým mäso nie je celkom mäkké, ryža chutne opečená a máte neznesiteľnú chuť jesť:).
Ďalším plusom je, že môžete použiť aj ryžu, ktorá Vám zostala z predošlého dňa a zlikvidovať tak zvyšky. Prípadne môžete ryžu uvariť aj s mäsom a pridať ju po jeho "zatiahnutí-obielení". Kuracie mäso môžete zameniť aj za morské príšerky.
Takmer som zabudla spomenúť, že super to chutí aj len tak, bez ryže!

Možno som Vás inšpirovala  a vy už viete, čo budete mať zajtra na obed:D.

Máte radi takúto kuchyňu, alebo u vás skôr vyhráva klasická slovenská kuchyňa?

19 komentárov:

  1. Zrovna dnes jsem měla hodně podobné kari :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňam ♥ práve som to ukázala mamke a ideme to skúsiť pripraviť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnamky vyzera to velmi chutne mame rady taketo light zdrave a rychle kombinacie ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. thanks so much for the comment:) i really like the photos on your blog. eventhough i don't understand a word i really enjoy your blog:) following you now xx

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňam. Risota můžu na všechny způsoby. Víš, jak udělat chutě, Evie...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. A prave teraz ked som hladnaaa, bolo mi treba otvarat tento prispevook!!:D:)) mnamkyy

    OdpovedaťOdstrániť
  7. toto robieva moja starká a vždy to volala rizoto :D tak jej nabudúce poviem, že sa mýli :D

    http://beauty-around-us.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nice looking blog!Great job!
    u can visit my blog as well anamocca.blogspot.com and join if u like!:))
    Kisses

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for leaving comment:)