nedeľa 29. júla 2012

Koláč na nedeľu: Citrónové rezy

Priateľ má strašne rád citrónové koláče, rovnako tak pomarančové. V predposlednom čísle Marianne som pri listovaní narazila na časť s receptami, kde upútal moju pozornosť obrázok s CITRÓNOVÝMI REZMI. Suroviny mi pripadali použiteľné, postup tiež, kedže v ňom neboli žiadne zbytočné kroky (nemám rada, keď mám niečo variť, následne piecť a celá príprava trvá pol dňa).   
Jeho finálna podoba rozhodne nevyzerá podľa mojich predstáv. Keby ma popri tom nebolí hlava, možno by to bolo lepšie. Nedalo mi a pri krájaní ( náplň sa mi lepila na nožík) som si ho utrela o prst. Ochutnala som a pripadala som si akoby náplňou bol stuhnutý sirup. Niečo strašne sladké. A to som dala namiesto 2 hrnčekov cukru,  1 a pol. Jedinou záchranou boli plátky citrónu, ktoré tomu celému dávajú aspoň troška kyslosti a tým celý koláč nie je až mdle sladký. To bolo po nočnom odležaní, kedže super nápad piecť, som dostala až večer. Až keď som dala trošku dnes, pripadal mi "jedlý".

A keby ste mali záujem vyskúšať ho doma, tu je receptík:
Medzi rečou, koláč je hotový vcelku rýchlo, kedže nepotrebujete váhu, len hrnček o objeme 250 ml.

Na cesto potrebujete:
1/2 hrnčeka masla + na vymazanie plechu (ja som použila papier na pečenie),
1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky,
1/2 hrnčeka práškového cukru,
3 lyžice škrobu,
štipku soli.

Na náplň:
2 hrnčeky krupicového cukru (ja som dala cca. 1/2 aj tak to bolo podľa mňa moc),
4 veľké vajcia,
3 lyžice hladkej múky,
1/2 hrnčeka citrónovej šťavy,
1/4 hrnčeka mlieka,
štipka soli.

Korpus vytvoríte zapracovaním múky, práškového cukru, škrobu, soli s maslom. Cesto vtlačíte na plech, (ktorý by mal mať veľkosť 22x30 cm). Následne ho treba dať na pol hodiny do mrazničky, údajne preto, aby bol korpus pekne chrumkavý. Medzitým si rúru predhrejete na 180°C. Pečiete 20 minút, uprostred pečenia plech otočíte (na toto som ja zabudla). 
Kým sa pečie korpus pripravíte si náplň: zmiešaním vajec, cukru, múky a soli. Po premiešaní vlejete na korpus a pečiete pokiaľ povrch neztuhne. Predpokladá sa, že to bude ďalších 20 minút. Pointou je nenechajte povrch zhnednúť.
Po vychladnutí nakrájajte na rezy a "degustujte".:)

ODPORÚČA SA: Príjemne kyselkavé rezy ozdobiť pred pečením tenkými plátkami citrónu!
Photobucket

Žiaľ ja prešvihla čas otočenia a tentoraz aj vybratia upečeného korpusu v pravý čas.
Pokiaľ sa koláč rozhodnete robiť, určite doňho dajte nakrájané plátky citrónu. Ja by som ho možno ešte ošúpala, šupka bola horko-kyslá, čo nebolo nepríjemné. Horšie to však bolo s krájaním blaniek citrónu a kôry po upečení. Je to takmer nemožné. Nezľaknite sa, ak bude plnka úplne tekutá, aj tá moja bola a predsa stuhla ako mala. Osobne by som dala ešte menej cukru a pridala citrónovej šťavy. Len to by už plnka bola zase moc tekutá. V prvom momente ochutnania bolo totiž cítiť len cukor. Jediná záchrana boli tie nakrájané citrónové plátky.
Aby som nezabudla, plnka sa pri krájaní lepí na nožík. Nie je to žiadne odolné tuhé želé.
Preto som sa aspoň jeden kúsok na úvodný obrázok snažila vyrezať reprezentatívnejšie:).

Aj vy robíte koláče z časopisov alebo len overené z vašej kuchárskej knihy?
Pokiaľ skúsite z časopisov, podarí sa vždy ako na obrázku? Alebo prinajmenšom aspoň tak dobre chutná ako na tom obrázku vyzerá, alebo už bolo aj sklamanie?

Teším sa na vaše komentáre!

p.s. Neskúšal ho niekto?;)

23 komentárov:

  1. No, říkáš sice, že je moc sladký, ale na talíři vypadá úžasně ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja mam tiez rada taketo citronove kolaciky :) ked idem cosi kuchtit / piect, tak vzdy chodim na mimibazar :) asi sa mi nestalo, ze na prvykrat by to (jedlo, kolac, zakusok) vyzeralo nejak "luxusne ukazkovo", ale hlavne, ze chuti tak ako ma :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak hlavne, ze chutna, myslim, ze ked s tym nejdes na vystavu ani to nevadi..:)

      Odstrániť
    2. je to uz len taky bonus...:)

      Odstrániť
  3. vyzera lepsie ako opisujes chut :D prave som si uvedomila, ze ja asi ziaden citronovy kolac nepoznam

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tedy to vypadá dobře. Sice na citrusové moučníky moc nejsem, ale je to převelice lákavé, budu muse t vyzkoušet =)

    anesagill.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ale nezabudni dat menej cukru, viac citronu, a pripadne vyvaz ten cukor mukou..

      Odstrániť
  5. ale vyzerá tak sviežo citronovo :) a hrnčekové recepty zbožňujeeeem ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja ich mam tiez rada, su strasne jednoduche, navyse je pri nich minimum spinaveho riadu na umyvanie:D

      Odstrániť
  6. mnam, ten vyzera strasne chutne...ked dojeme kolac, ktory uz mame v chladnice (cez vikend sme mali hody:)) tak ho urcite vyskusam!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. len uber cukor v plnke, pridaj citronovej stavy a pripadne ten znizeny cukor vyvaz mukou, aby to nebolo uplne ako voda, alebo pouzi skrob ten tiez zahusti..

      Odstrániť
  7. mňam, to vyzerá skvele! Len škoda, že ja som taký lenivec na tieto veci:D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vypadá fakt dobře :) Jinak recepty z časopisu občas zkusím, ale nikdy to nevypadá jako na obrázku :D I když chuťově je to třeba dobré, tak podobou to má do obrázku fakt daleko :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vypadá opravdu úžasně, ale bude to šílené sladké už když koukám na ten recept natož po tvém popisu... Možná udělat více korpusu, méně sladké náplně? Nějak to vymyslet... protože vizuálně je zkrátka dokonalý! Veronika

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mňam vyzerá skvele :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. vypadá krásně :)
    ty plátky v tom jsou úžasný

    OdpovedaťOdstrániť
  12. idem do toho maslo nahradim sojovym a mlieko kokosoivym a bude to jedna basen

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for leaving comment:)